De Belgische fotograaf Dan Zollmann volgde jarenlang met zijn camera het leven van de chassidische joden in zijn woonplaats Antwerpen. Hij maakte unieke beelden van de meestal onzichtbare leefwereld van zijn vrome stadsgenoten. Zollmann won verschillende prijzen met deze foto’s.
Het Joods Historisch Museum toont zijn werk van 16 september 2013 tot en met 2 februari 2014 in de expositie Sjtetl in de stad. Antwerpen door de lens van Dan Zollmann.
Dan Zollmann (1964) groeide op in een behoudend joods diamantairsmilieu. In 2006 begon hij het leven in de joodse buurt van Antwerpen te fotograferen. Toen Zollmann van 2009 tot 2011 aangesteld werd als stadsfotograaf van Antwerpen intensiveerde hij zijn bezoeken aan de buurt. Ondanks dat Zollmann zelf niet tot de strikt orthodoxe gemeenschap behoort, kent hij er veel mensen en was hij met zijn camera welkom in hun midden.
Veel van de door Zollmann geportretteerde joden zijn aanhangers van het chassidisme, een orthodox-joodse beweging die is ontstaan in de achttiende eeuw in Oost-Europa. Chassidische joden hebben een vreugdevolle en mystieke opvatting van het jodendom. De strikte naleving van alle ge- en verboden uit de Tora zijn van groot belang en veel van hen onttrekken zich aan het moderne leven als dit botst met hun opvattingen. Door hun teruggetrokken leefwijze met eigen voorzieningen en sociale structuren en het Jiddisj als onderlinge spreektaal, weten buitenstaanders eigenlijk maar weinig van deze gemeenschap.
Het joodse Antwerpen is vooral zichtbaar in de wijk tussen het Centraal Station en het Stadspark. Hier leven de orthodox-joodse gemeenschappen redelijk afgezonderd tussen eigen winkels, restaurants, bakkerijen en slagerijen, tientallen synagogen en scholen. Zollmann fotografeerde het leven op straat, waar de traditioneel donker geklede bewoners contrasteren met de kleurige beelden van de hedendaagse stad. De fotograaf kwam ook in de intieme wereld van gebedsruimtes en woonhuizen, tijdens het dagelijks leven en bij feesten. Met betrokkenheid, respect en een vleugje humor neemt Zollmann de kijker mee in deze doorgaans gesloten wereld.
Het Joods Historisch Museum toont de bijzondere reeks foto’s van Zollmann in het Prentenkabinet, waarbij straatbeelden en intieme beelden binnenshuis elkaar afwisselen. Ook is er aandacht voor de opvallende kleding van de chassidische gemeenschappen, die speciaal voor deze tentoonstelling werd verworven.