Maandagochtend 20 mei werden de Israelische bewoners van de dorpen Gush Etzion en Kiryat Arba op de Westelijke Jordaanoever geconfronteerd met een Nazivlag, die boven het Palestijnse dorp Beit Omar wapperde. De Israeli Uri Arnon kreeg bij die aanblik het gevoel dat de tijd 75 jaar terug was gedraaid, zei hij tegen het Israelische nieuwsagentschap Tazpit. Inwoners van Gush Etzion zeiden tegen Israel Hayom dat zij “verbijsterd” waren de vlag met swastika te zien wapperen aan een elektriciteitsleiding naast de moskee van het Arabische dorp.
Het dorp Beit Omar ligt in een schemerzone van een B- en C-gebied, wat betekent dat zowel de PA als Israel in dit gebied mag patrouilleren. Het Israelische leger werd volgens de Israelische tv-zender Channel 2 door de bewoners van Gush Etzion en Kyriat Arba ingelicht. Het heeft de Palestijnse Elektriciteitsmaatschappij opgedragen de Nazivlag van de elektriciteitsleiding te verwijderen.
Instemming met het gedachtengoed van Hitler komt vaker voor in het Midden-Oosten en stoelt op een lange traditie. In de Tweede Wereldoorlog stelde de Groot Moefti van Jeruzalem zonder al te veel problemen een Arabische divisie samen, die op de Balkan meevocht met de Nazi’s. Hij deed dit na een bezoek aan Hitler in Berlijn; Hitler beloofde hem in ruil voor deze troepen dat de Endlösung ook in het Mandaatgebied Palestina zou worden uitgevoerd. Mein Kampf staat in de Westbank nog steeds nummer zes op de lijst van best verkopende boeken.
Volgens het officiële PA-persbureau Ma’an was het dit hele weekend onrustig in het Palestijnse dorp en vielen er acht gewonden bij onlusten met Israelische veiligheidstroepen. De Israelische grenspolitie had dit weekend te maken met aanvallen van zowel joodse kolonisten en Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever. De rellen waren een nasleep van de viering van 65 jaar Israel. Palestijnen zien deze dag gezien als Nakbah-(ramp)dag, waarop zij het ‘verlies’ herdenken van land als gevolg van VN resolutie 181.
Bron: CIDI