Een uitleg over de Omertijd, die sinds de tweede avond Pesach
De Omertijd als rouwperiode
De tweede Seideravond zijn we begonnen met Omertellen. Gedurende de Omerperiode werd het Joodse volk getroffen door verschillende tragedies. De 24.000 discipelen van Rabbi Akiwa stierven een vreemde dood juist in de periode tussen Pesach en Sjawoe’ot. In B.T. Jewamot (62b) staat dit als volgt beschreven: “Rabbi Akiwa had 12.000 paren leerlingen van Giwat tot Antipras en allen stierven juist gedurende deze periode, daar zij elkander niet eervol bejegenden. Allen stierven een merkwaardige dood; volgens Rav Nachman was dit difterie in de mond (askara)”. De Aroech Hasjoelchan (493:1) voegt hieraan toe, dat de meeste antisemitische decreten in de Middeleeuwen in Frankrijk en Duitsland juist in deze periode werden opgesteld of uitgevaardigd. Tevens zijn er nog andere redenen van Kabbalistische aard voor het feit, dat de Omerperiode als rouwtijd te beschouwen is en dat de Omerdagen “dagen van berechtiging” zijn.
►Daarom is het een oude Joodse gewoonte gedurende de Omertijd bepaalde rouw¬gebruiken in acht te nemen, zoals:
1. Het is verboden in de Omertijd een huwelijk aan te gaan, zelfs indien men het eerste gebod uit de Tora (peroe oerewoe, het gebod van voortplan¬ting) nog niet vervuld heeft;
2. Toegestaan is echter “gezellige” bijeenkomsten te houden of ter gelegenheid van een verloving een maaltijd aan te bieden, zolang hierbij niet gedanst wordt of muziek wordt gemaakt. Terzijde wordt opge¬merkt, dat het volgens sommigen toegestaan is om zich te bekwamen in het bespelen van een instrument als oefening;
3. Verboden is echter het haar te knippen en de baard te scheren, tenzij men zich dagelijks pleegt te scheren en men niet ongeschoren op de zaak of het werk kan verschijnen (hetgeen zou kunnen resulteren in financiële schade).
Vier verschillende Minhagiem (gewoonten)
Binnen de diverse Joodse gemeenten zijn verschillende gewoonten ontstaan ten aanzien van de vraag op welke dagen van de Omerperiode voornoemde gebruiken gelden.
Klik op het logo om NIK-rabbijn Raphael Evers’ verklaringen op de parasja te lezen.