Zowel LJG Amsterdam als de NIHS zijn bezig met de bouw van een nieuwe synagoge. Zoals bekend zijn de plannen voor nieuwbouw van de LJG Amsterdam in een vergevorderd stadium. In het stadsdeel Zuideramstel, op enkele honderden meters van de huidige synagoge aan de Jacob Soetendorpstraat, zal haar synagoge gaan verrijzen, terwijl de NIHS háár nieuwe synagoge gaat realiseren in Amstelveen. Beide partijen komen ongeveer een miljoen euro tekort, terwijl ze beide uit dezelfde fondsen kunnen putten.
De voorzitter van de LJG Amsterdam, Thea Koster, benaderde in het diepste geheim rabbijn Awraham Soetendorp met het verzoek rabbijn Aryeh Ralbag te polsen of een streven naar samenwerking voor de achterban van de NIHS haalbaar en wenselijk was. De heren, die elkaar goed kennen – in de jaren zeventig en tachtig waren zij beiden actief binnen het Solidariteitscomité Russische Joden, kwamen al snel tot de conclusie dat het uitermate zinnig zou zijn te proberen de voor beide kerkgenootschappen nog ontbrekende gelden gezamenlijk te verkrijgen. Soetendorp sprak de hoop uit dat ‘deze prille twijg van samenwerking moge uitgroeien tot een stevige, diepgewortelde boom’. Ralbag zei hieromtrent volgens ingewijden dat het goed is in zaken van niet-religieuze aard de banden met de LJG aan te halen. Hij noemde rabbijn Soetendorp ‘een goede vriend, die eigenlijk bij de NIHS thuishoort’.
Het dagelijks bestuur van de NIHS ontving inmiddels een psak halacha (een rabbinale beslissing) van zijn Amsterdamse Beth Din waarin de beoogde samenwerking – mede op basis van een eerdere psak van opperrabbijn Schuster – wordt toegestaan. Onlangs hebben beide rabbijnen met Benoit Wesley, voorzitter van de Stichting Maror, een vertrouwelijk gesprek gevoerd over de samenwerking. Bij die gelegenheid gaf Wesley te kennen dat ook richting Maror een nieuwe, gezamenlijke aanvraag van de twee gemeentes grote kans van slagen heeft. Hij heeft de LJG en de NIHS aangemoedigd meer projecten gezamenlijk in te dienen, gelet op een signaal dat van een dergelijke eensgezindheid zou uitgaan. De directies van beide gemeentes zin inmiddels met elkaar in overleg welke projecten hiervoor in aanmerking komen. NIHS-directeur David Serphos liet weten dat in elk geval sociaal-cultureel activiteiten, zoals het lezen uit de Megillat Esther en een wedstrijd Hamansoren eten, volgend jaar een interkerkgenootschappelijk gebeuren moeten worden.