Toen weekblad ‘Salom’ werd opgericht in 1947, verscheen het in het geheel in het Ladino, maar door de jaren heen werd de taal steeds meer vervangen door het Turks. Toch is Istanbul vandaag de dag de enige stad ter wereld waarin een weekblad dat gedeeltelijk in het Ladino is geschreven wordt uitgebracht.
In Turkije wonen ongeveer 23.000 Joden, waarvan de meeste in Istanbul, een stad met tien miljoen inwoners. De Turkse Joden stammen af van de Joden die in 1492 verdreven werden uit Spanje. Vanaf de 8e eeuw had het Ladino zich ontwikkeld binnen de Joodse gemeenschap en het bleef tot de verdrijving de belangrijkste spreektaal. De Ottomaanse sultan Bayezid II verwelkomde de vluchtelingen en sindsdien is Turkije, naast Iran, het islamitische land met de meeste Joodse inwoners. Ruim vijfhonderd jaar is het Ladino nu een spreektaal binnen de geemeenschap. De Joodse bevolking van Turkije is echter aan het vergrijzen en het voortbestaan van de taal loopt gevaar.
Karen Gershon Sharhon is redacteur van de Ladino-pagina in ‘Salom’. "Het is te vroeg om het Ladino een dode taal te noemen", zegt zij. "Tien jaar geleden voorspelde men het spoedige uitsterven van de taal, maar wat men nu ziet is het tegenovergestelde." Sharhon richtte enkele jaren geleden de band ‘Los Pasaros Sepharadis’ (De Spaanse Vogels) op, die met succes liederen in het Ladino ten gehore brengt. Ook is het sinds kort mogelijk Ladino te studeren in Istanbul.
Bron: Haaretz