Hitler-satire in première

Gisteravond is in Duitsland de satirische film ‘Mein Führer, die wirklich wahrste Wahrheit über Adolf Hitler’ in première gegaan. De film, van de Zwitsers-Joodse filmmaker Dani Levi, houdt de gemoederen flink bezig in Duitsland: mag je grappen maken over Hitler?

In ‘Mein Führer’ wordt een Joodse acteur in 1944 uit een concentratiekamp gehaald om Hitler acteerlessen te geven en hem zo klaar te stomen voor een massabijeenkomst. Hij heeft de kans de Duitse leider te vermoorden maar doet dit niet: in plaats daarvan neemt de acteur hem in ‘therapie’ en laat hij hem de idiootste opdrachten uitvoeren waardoor Hitler wordt neergezet als kinderlijke mafkees.

Dieter Graumann van de Centrale Raad van de Joden in Duitsland zegt niet te kunnen lachen om Hitler. "Iedere lach zou in mijn keel blijven steken. Ik kom zelf uit een gezin dat geleden heeft onder de holocaust. Daarom heb ik erge buikpijn, als men Hitler en de holocaust tot onderwerp van een komedie maakt." Bij voor-premières zouden mensen zijn weggelopen.

De officiële première van gisteren leek echter een groot succes. De meeste van de ruim duizend aanwezigen applaudiseerden na afloop van de film. Regisseur Dani Levi zelf zegt het hanteren van satire te zien als een ideale vorm voor de behandeling van de figuur Hitler.

‘Mein Führer’ wordt vanaf morgen in 250 bisocopen in Duitsland vertoond.

Bron: Trouw 09-01, 10-01 en NRC Next 09-01

Een trailer van de film is te bekijken op Youtube

Advertentie (4)