"De Torah zegt dat het bloed de ziel is. Hoe kan dit land ons, mede-Joden, zo behandelen?" Aldus sprak Gadi Yabarken, een van de organisatoren van de demonstratie, tot de menigte die was samengekomen voor het Ministerie van Volksgezondheid in Jeruzalem. "Wij zijn gezonde mensen, net als iedereen. Dit is onrechtvaardig en een vreselijke belediging", zei aanwezige Galit Maarat. De demonstranten eisten dat premier Olmert hen te woord zou staan, maar alleen Knessetlid Ran Cohen (Meretz) richtte zich tot de Ethiopiërs: "Ik voel jullie pijn. Een land dat Ethiopische Joden discrimineert is een racistisch land." Hij beloofde de kwestie ter sprake te brengen in de Knesset.
Volgens Inbal Jacobs, woordvoerder voor het Ministerie van Volksgezondheid, is de maatregel niet voortgekomen uit racisme, maar uit medische noodzaak. Volgens internationale richtlijnen kunnen personen die in landen geweest zijn waar ziektes heersen die worden doorgegeven via het bloed, geen donor zijn. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor mensen die in Groot Brittanië verbleven toen de Gekke Koeien Ziekte uitbrak. In Ethiopië komt AIDS op grote schaal voor. In Israël zijn 4.000 Israëlis van Ethiopische komaf besmet met het AIDS- of HIV-virus.
Binnen de Ethiopische gemeenschap leeft echter de indruk dat de maatregel slechts de laatste vormt in een lange reeks achterstellingen waaronder de Ethiopische Joden te lijden hebben. De demonstratie liep korte tijd uit op een rel toen enkele personen slaags raakten met de politie. Negentien mensen raakten gewond.