De drie mannen zijn de eersten die aan het Abraham Geiger Kolleg aan de Universiteit van Potsdam zijn afgestudeerd. Het opleidingsinstituut voor liberale rabbijnen werd in 1999 opgericht.
Sinds de nazi’s in 1942 de Hochschule für die Wissenschaft des Judentums in Berlijn sloten zijn in Duitsland geen rabbijnen meer ingewijd. De precieze datum van de laatste ‘Duitse’ inwijding is niet bekend, omdat veel archieven in de oorlog werden verwoest. Duitsland telt op dit moment slechts 30 rabbijnen. Zij werden alle in het buitenland opgeleid.
Tomáš Kučera en Daniel Alter blijven in Duitsland. Kučera heeft een plek gevonden in München. Zijn kehilla telt vooral Amerikaanse Joden. Toch hoopt hij door zijn kennis van het Russisch ook de Russische Joden in de stad aan de gemeenschap te binden. "Velen van hen weten niet eens dat er een Joodse gemeenschap in München bestaat." Alter gaat werken in de Noordduitse stad Oldenburg, waar het merendeel van de Joden uit de voormalige Sovjetunie afkomstig is. Hij maakt zich geen zorgen dat hij geen Russisch spreekt: "Waar een wil is om te communiceren, wordt een weg gevonden." Malcolm Mattitiani keert terug naar zijn geboorteland Zuid-Afrika.
Vlak voor de ceremonie zei Matitiani dat de inwijding belangrijk was, niet alleen omdat het voor hem de afronding van zijn opleiding betekent, maar ook omdat de plechtigheid symbolisch is voor de wederopleving van het jodendom in Duitsland.
Bondskanselier Angela Merkel noemde de plechtigeid ‘een moment van erkenning en van vreugde’, en bondspresident Horst Köhler zei dat na de Holocaust veel mensen zich nooit hadden kunnen voorstellen dat het Joodse leven in Duitsland weer kon opbloeien. "Daarom is de eerste inwijding van rabbijnen in Duitsland zo’n speciale gebeurtenis."
Niet alleen het liberale Geiger seminarie in Potsdam leidt op dit moment rabbijnen op – een tiental in een opleiding die 5 jaar duurt -, ook de in Berlijn gevestigde