Het wijnhuis meldt trots dat juist deze reeks veel aandacht heeft getrokken, ‘ook vanwege de kwalitiet van de wijn’. De helft van de totale wijnproductie van Lunardelli komt terecht in de flessen uit de historische serie. Voor wijnverzamelaars zijn de flessen een cult-object geworden.
De populariteit van de wijn is Dorothée Gassen een doorn in het oog. Zij is samen met het Verzetsmuseum in Leeuwarden een Europese actie begonnen tegen de ‘Führerwijn’.
De in Aken geboren Gassen (57) woont al meer dan dertig jaar in Nederand. Ze is zich bewust van de vooroordelen over Duitsland die er nog altijd heersen onder de Nederlandse bevolking. Ze is voorzitter van de door haarzelf in 1994 opgerichte stichting Nederlands-Duits Dialoog, waarmee ze tegengas wil geven aan de onder Nederlanders nog altijd aanwezige ‘latente antipathie jegens Duitsers’.
Gassen, die de ‘Führerwijn’ toevallig ontdekte in een supermarkt in het Italiaanse Jesolo, wil dat er een Europees verbod komt op de flessen. Ook de verkoop op internet moet worden verboden. Ze vindt dat alle nazistische en fascistische souvenirs, zoals kalenders, pennen, vlaggen en poloshirts, in heel Europa verboden zouden moeten worden. De ‘Führerwijn’ mag in Duitsland overigens niet verkocht worden.
Volgens Gassen kunnen ‘kleine, ogenschijnlijk onbelangrijke dingen als de Hitler- en Mussoliniwijnen het begin vormen van groter kwaad’. "We moeten alert zijn en hiertegen protesteren. Dit gebeurt in heel Europa, niet alleen in Italië."