Studie Hebreeuws aan de Universiteit van Amsterdam

Ben je geïnteresseerd in de Hebreeuwse taal en in de geschiedenis van de Joodse cultuur? En bezit je een aardige dosis doorzettingsvermogen? Dan is Hebreeuwse Taal en Cultuur voor jou de juiste opleiding.

Ook na deze zomer is het weer mogelijk te beginnen aan de studie Hebreeuws aan de Universiteit van Amsterdam. De site van de UvA informeert als volgt over deze opleiding.

Een taal met een geschiedenis

Eeuwenlang heeft het Hebreeuws vooral gefungeerd als taal van de Thora, de gebeden en de Joodse literatuur.
Zo’n honderd jaar geleden is daar verandering in gekomen en is het Hebreeuws ook een gesproken taal geworden.

De Joodse geschiedenis wordt gekenmerkt door de diaspora, de verspreiding van de Joden over het Midden-Oosten, Afrika, Europa en later ook Amerika. Overal hebben de Joden lokale gebruiken overgenomen zonder hun religieuze tradities wezenlijk te veranderen. En hoewel ze overal de taal van hun niet-Joodse omgeving gingen spreken, bleef de oude ‘heilige taal’ een centrale plaats innemen in de Joodse cultuur.

Omgekeerd heeft die Joodse cultuur ook haar sporen nagelaten in de niet-Joodse omgeving. De middeleeuwse Spaanse Joden hebben een belangrijke rol gespeeld als doorgeefluik van de Arabische wetenschappen in Europa. Het Asjkenazische (Duitse en Oost-Europese) Jodendom op zijn beurt leeft voort in de rijke Jiddisje literatuur. Daarnaast zijn talloze ‘Joodse woorden’ in het Nederlands terechtgekomen, zoals ‘bajes’, ‘heibel’, ‘goochem’, ‘lef’, ‘gozer’, ‘kapsones’ en ‘mazzel’.

Modern Hebreeuws

De eerste zionisten kozen het Hebreeuws, dat vooral een geschreven bestaan kende, als taal voor de nieuwe staat Israël. Andere talen – het Duits is nog even een belangrijke ‘concurrent’ geweest – zouden te veel herinneren aan het leven in ‘ballingschap’.

Met het Jiddisj is het anders gelopen. Deze van het Duits afgeleide taal werd in Europa eeuwenlang vooral gebruikt in volksliteratuur en vrome boeken voor vrouwen. Tegenwoordig wordt het nauwelijks meer gesproken, maar de laatste jaren is er wel sprake van een groeiende, vaak nostalgische, belangstelling voor de Jiddisje taal en literatuur van vroeger.

Het Hebreeuws en de Joodse cultuur hebben beide een lange, bewogen geschiedenis. Die geschiedenis – zoals de Joodse traditie zegt – heeft zich ‘over de vier hoeken van de wereld’ afgespeeld en dat maakt de studie Hebreeuws bij uitstek interessant.

Voor praktische informatie rond roosters en inschrijving klik hier

Zoals elk jaar vangt het nieuwe cursusjaar aan met het traditionele ‘openingscollege’. Dit college wordt verzorgd door de opleidingen Hebreeuws en Arabisch samen, die beiden vallen onder de vakgroep Semitische Talen en Culturen. Het vindt plaats op dinsdag 29 augustus om 14:30 uur in het P.C. Hoofthuis (Spuistraat 134) in zaal 104 en wordt dit jaar gegeven door drs. Liesbeth Zack, docente Arabisch aan de UvA.

De titel van de lezing luidt:

Yusuf al-Maghribi, een zeventiende-eeuwse liefhebber van het gesproken Arabisch.

Het is voor iedereen belangrijk en leuk om bij dit interessante college aanwezig te zijn. Het is een goede gelegenheid om elkaar te leren kennen of weer eens te spreken, ervaringen uit te wisselen en er is gelegenheid om vragen te stellen aan docenten en/of aan (andere) stude

Advertentie (4)