De Syrische optie

In ruil voor vrede met Syrië zou Israël kunnen overwegen de Golanhoogte op te geven, meent de Israëlische minister van openbare veiligheid Avi Dichter. Maar premier Olmert peinst er niet over met het buurland te onderhandelen zolang dat nog steun geeft aan terreurorganisaties.

Avi Dichter was van 2000 tot 2005 hoofd van de Israëlische binnenlandse veiligheidsdienst Shabak (Shin Bet). Sinds 4 mei van dit jaar is hij minister van binnenlandse veiligheid. Hij werd geïnterviewd door Galej Tsahal, de Israëlische legerradio. “Iedere vorm van politiek overleg verdient veruit de voorkeur boven militaire confronataties. Voor de vrede met Egypte heeft Israël in 1979 de Sinaï opgeofferd, voor de vrede met Jordanië hebben we in 1994 360 vierkante kilometer grondgebied teruggegeven en het rivierwater van de Jordaan en de Jarmoek eerlijk verdeeld”, aldus de minister.
Dichter voegde er wel aan toe dat over de Kineret (het meer van Tiberias) buiten de besprekingen zou blijven. Tot de Zesdaagse oorlog in 1967 lag de grens tussen Syrië en Israël op slechts enkele meters van de noordoostoever van het meer. Israël veroverde de strategisch gelegen Golanhoogvlakte in 1967 tijdens de Zesdaagse Oorlog en annexeerde het gebied in 1981.

Ook de minister van buitenlandse zaken Tzipi Livni richt haar blik op Syrië. Ze wil, naar verluidt, de in 2002 gestrande vredesbesprekingen met Syrië vlot trekken en heeft het voormalige hoofd van de diplomatieke dienst Yaakov Dayan aangesteld als project manager. Dayan moet gaan onderzoeken of het mogelijk is Syrië ‘los te weken uit de Iraanse omhelzing’.

Amir Peretz, de Israëlische minister van defensie, ziet mogelijkheden om de afloop van de oorlog met Libanon te gebruiken voor een heropening van de vredesbesprekingen met Syrië.

Syrië eist integrale teruggave van de Golanhoogte als voorwaarde voor een vredesovereenkomst. In maart 2002 belandden de onderhandelingen tussen de twee landen in het slop.

Maar premier Olmert is tegen iedere toenaderingspoging. “Israël zal pas met Syrië onderhandelen als Damascus ophoudt met het ondersteunen van terreurgroepen. Wij moeten ons niet laten meevoeren door valse hoop. wanneer Syrië stopt met het leveren van raketten aan terreurorganisaties als Hezbollah en onderdak biedt aan gevluchte Hamas-leiders, dan gaan we graag met hen onderhandelen. Wie weet kunnen we dan tot een regeling komen die rust en stabiliteit in de regio brengt.””

Vice-premier Shimon Peres gaf als commentaar dat het, zo kort na het ingaan van het staakt-het-vuren, nog te vroeg is om de onderhandelingen met Syrië te hervatten. “Israël heeft de handen nog vol heeft aan Libanon en de Palestijnse kwestie.”

Advertentie (4)