Het aantal geregistreerde antisemitische incidenten in Nederland nam in 2005 aanzienlijk af ten opzichte van het voorgaande jaar: van 327 naar 159. Dit blijkt uit het vandaag verschenen jaarlijkse rapport van CIDI over antisemitisme. De daling is een voortzetting van een trend, die in 2003 inzette.
Een nadere beschouwing van de cijfers geeft echter weinig reden tot optimisme. Ten eerste was het aantal ernstige incidenten (26) tegen Joden in 2005 (geweld, dreiging met geweld, schending Joodse gebouwen) aanmerkelijk groter dan in de twee voorafgaande jaren. Ten tweede werd tijdens de Libanonoorlog de dalende trend significant doorbroken. CIDI registreerde alleen al in de periode juli-9 augustus 2006 105 antisemitische uitingen en gedragingen. Daarbij ging het onder andere om bedreigende telefoontjes, e-mails, het kalken van de leus ‘Juden raus’ en het beschadigen van een synagoge. Het rapport gaat op deze periode apart in.
CIDI is zeer verontrust over deze recente scherpe stijging in 2006, die een direct gevolg lijkt te zijn van het geweld in het Midden-Oosten. Kennelijk worden onlustgevoelens over dit geweld vertaald in antisemitische uitingen jegens Joden en de Joodse gemeenschap. De strijd tussen Israël en zijn buren schijnt voor antisemieten een vrijbrief te zijn om Joden in de eigen omgeving te kunnen belagen. Met nadruk wijst CIDI erop, dat in het overzicht geen anti-Israël uitlatingen geregistreerd worden, maar Jodenhaat. E-mails met de tekst ‘kankerjoden’ zijn niet voor tweeërlei uitleg vatbaar.
De jaarlijkse CIDI-monitor verschijnt thans voor de 23e maal en vormt de basis van verschillende internationale en nationale onderzoeken, die het niveau van Jodenhaat per land en per jaar vergelijken. In de conclusie en aanbevelingen wijst CIDI op de taken voor het onderwijs en justitie. Op scholen zal geleerd moeten worden dat het bespreken van de situatie in het Midden-Oosten niet gepaard mag gaan met vooroordelen over Joden. Verder moet de juridische strijd tegen het verspreiden van haat via internet en satelliettelevisie krachtdadiger ter hand worden genomen. Dat betekent onder meer een grotere inzet van internetpolitie tegen wetsovertreders. Ook zullen er nog meer projecten moeten worden ontwikkeld om te bouwen aan een inclusieve samenleving zonder haat tegen welke bevolkingsgroep dan ook. CIDI heeft een aantal van deze projecten (ook op wijkniveau) in gang gezet en zal daar de komende jaren mee doorgaan.
Ook joods.nl is recentelijk mikpunt geworden van antisemitische sentimenten. Hiervan is melding gemaakt bij CIDI en aangifte gedaan bij het Meldpunt Discriminatie Internet. Door het incident hebben we de interactieve onderdelen van joods.nl een aantal dagen moeten sluiten. Deze zijn inmiddels weer opengesteld voor geregistreerde leden.
Het rapport kan worden gedownload via de site van CIDI
http://www.cidi.nl/pers/2006/pr170806.html
Vandaag verscheen het CIDI-jaaroverzicht van antisemitische incidenten in Nederland. De aanvankelijke conclusie dat op dit gebied een aanzienlijke daling waar te nemen viel wordt door het toenemende aantal incidenten sinds de oorlog tussen Israël en Hezbollah ondermijnd.
Het aantal geregistreerde antisemitische incidenten in Nederland nam in 2005 aanzienlijk af ten opzichte van het voorgaande jaar: van 327 naar 159. Dit blijkt uit het vandaag verschenen jaarlijkse rapport van CIDI over antisemitisme. De daling is een voortzetting van een trend, die in 2003 inzette.
Een nadere besch