Noorse Joden: ‘Hou je gedeisd’

De Joodse Mosaic Community in Oslo heeft de Noorse Joden opgeroepen ‘zich gedeist te houden’. Dat wil zeggen, geen Hebreeuws te spreken op straat en de kippah thuis te laten of met een pet te bedekken. Dit na een recent incident waarbij een Joodse man was aangevallen in Oslo.


De Joodse gemeenschap in Noorwegen, die tussen de 1300 en 2000 personen omvat, heeft eveneens meerdere bedreigingen moeten incasseren. Als de spanning in het Midden-Oosten stijgt, neemt meestal ook het aantal antisemitische incidenten buiten Israël toe.

Mona Levin, een Noorse Joodse, zegt in de Noorse krant Aftenposten dat ze boos is om het advies van het Mosaic Community. “We kunnen niet verbergen dat we Joods zijn. Daarmee laten we onszelf in de steek.”

In een andere Noorse krant, Dagbladet, verscheen onlangs een cartoon van Finn Graff die Ehud Olmert afbeeldt als nazi-commandant Amnon Goeth in concentratiekamp Plaszow. Op de cartoon doet Olmert hetzelfde als Goeth in de film Schindlers List: hij schiet vanaf zijn balkon op gevangenen in een kamp.

Het Norwegian Israël Centre against Antisemitism heeft de Noorse regering opgeroepen zich feller uit te spreken tegen Jodenhaat. Oprichter Erez Urieli benadrukt dat de meeste Noren ‘extreem tolerant en onbevooroordeeld’ zijn.

Advertentie (4)