Debat ‘Van terrorist naar democraat’ op 5e Universiteitsdag

Op de Universiteitsdag van de Universiteit van Amsterdam, 10 juni as., kunnen alumni (afgestudeerden) traditiegetrouw de universitaire draad weer oppakken. Een van de onderdelen van het gevarieerde programma is een debat tussen de prominente alumni en UvA-wetenschappers Ronny Naftaniel, Edith Mastenbroek, Atef Hamdy en Uri Rosenthal over de ‘bekering’ van de IRA, ETA, Hezbollah en Hamas tot de democratie.

De vijfde Universiteitsdag biedt , zoals gebruikelijk, een gevarieerd programma dat in het teken staat van de uitwisseling van kennis en ervaring op allerlei terreinen van wetenschap en maatschappij.

De Universiteitsdag bestaat uit een ochtend-, een middag- en een avondprogramma, elk met verschillende onderdelen. In de ochtend blikt rector magnificus prof. mr. Paul F. van der Heijden terug op het afgelopen academisch jaar. Vervolgens gaan Arnoud Boot, Louise Gunning-Schepers en Theo Schuyt – onder leiding van Sijbolt Noorda (voorzitter College van Bestuur) – in debat over de vraag of particuliere middelen voor de wetenschap een noodzaak of een illusie zijn.

Debatten
Publiekstrekker tijdens de Universiteitsdag is het kennisfestival ’s middags in de Oudemanhuispoort, waar prominente alumni en UvA-wetenschappers debatteren over actuele kwesties. Zo gaan Annelies van Vianen, Bernard van Praag, Dirk Damsma en Marike Stellinga in discussie over de arbeidsparticipatie van Nederlandse vrouwen. Deze is laag en bovendien heeft de Nederlandse vrouw een voorkeur voor een parttimebaan. Wat zijn de oorzaken hiervan? Wil de Nederlandse vrouw te weinig, of juist te veel? Het debat Vroeg rijp, vroeg rot? is gewijd aan jongeren en seks. Het lijkt alsof jongeren steeds jonger seksueel actief zijn, en zaken als vreemdgaan en groepsverkrachtingen zien als een spel zonder veel emotionele betekenis. Rita Kohnstamm, Peter van der Laan en anderen gaan in op de vraag of seks voor jongeren inderdaad een consumptiegoed is. Arthur van Benthem, Coby van der Linde, Jan-Willem Velthuijsen en Ronald Blom debatteren over onze ‘verslaving’ aan olie en gas. Het einde van het tijdperk van de fossiele brandstoffen nadert. Olie en aardgas zullen steeds schaarser en duurder worden. Tegelijkertijd zijn we sterk afhankelijk geworden van onbetrouwbare energieleveranciers. Wat moeten we doen om ons welvaartniveau en onze onafhankelijkheid te beschermen?

Colleges
Vooraanstaande UvA-hoogleraren completeren het kennisfestival met colleges over intrigerende onderwerpen uit de wetenschap. Jan Hindrik Ravesloot gaat bijvoorbeeld in op de fysiologie van de verliefdheid. Wat gebeurt er in iemands lichaam als hij of zij smoorverliefd wordt en waarom is dat heerlijke gevoel meestal maar van korte duur? Nico van Eijk geeft college onder de titel Google: internetzoekmachines, manipulatie en het recht. Zoekmachines als Google spelen een belangrijke rol bij het ontsluiten van internet. Maar aanbieders van informatie gebruiken allerlei methoden om zoekmachines (en daarmee de gebruikers) te misleiden. Van Eijk stelt dat het tijd wordt voor nieuwe juridische aandacht voor deze praktijken. In het college van Ernst van de Wetering staat Rembrandt en zijn betekenis voor de hedendaagse cultuur centraal. Ook Arnold Heertje staat weer voor de collegebanken en spreekt over het Europees mededingingsbeleid.

Aan het eind van de middag worden de UvA-scriptieprijzen voor de grootste wetenschappelijke prestatie uitgereikt. Ook wordt de winnaar bekend gemaakt van de

Advertentie (4)