De lange tocht van een galajurk

In deze tijd van het jaar duiken overal verhalen over kleine, maar veelzeggende gebeurtenissen op uit de bezettingstijd. Radio Rijnmond kwam op het spoor van een chique japon die 70 jaar geleden is gedragen door een Joodse vrouw die woonde op de Nieuwe Binnenweg.

De Joodse mevrouw Brandel (wat was haar vloornaam?), een Rotterdams violiste, had de blauwe kanten avondjurk speciaal laten maken voor de opening van Museum Boymans in 1935. Later wilde ze de jurk geven aan haar Duitse dienstmeisje Nellie, maar omdat zij nooit op festiviteiten kwam waar zulke jurken gedragen werden, gaf Nellie de jurk aan haar schoonzus Lien Bakker. Mevrouw Brandel werd gedeporteerd naar Westerbork en vandaar op transportgesteld naar Sobibor. Zij keerde niet terug.

Lien Bakker heeft de jurk tot aan haar dood in 1980 netjes bewaard in haar linnenkast. Daarna werd de jurk door de zoon van Lien Bakker en zijn Amerikaanse echtgenote Marian meegenomen naar de Verenigde Staten. De Amerikaanse vond dat de jurk een andere bestemming moest hebben en stuurde deze op naar het Holocaustmuseum Yad Vashem in Jeruzalem.

Gert Andeweg, de schoonzoon van het Duitse dienstmeisje dat werkte voor mevrouw Brandel, was erg geïnteresseerd in het verhaal van de in de oorlog omgekomen mevrouw Brandel en onderhield na de oorlog contact met haar familie. "Enkele maanden geleden kreeg ik een telefoontje van de familie dat er een blauwe jurk was gevonden in Israël. Ik wist meteen dat dit de blauwe japon was die mevrouw Brandel op 6 juli 1935 gedragen had tijdens de opening,’ aldus Andeweg.

Radio Rijnmond had een gesprek met Gert Anderweg.

Foto afkomstig van RTV Rijnmond.

Advertentie (4)