‘Burma Road’ opnieuw geopend

Begeleid door 20 Palmach-veteranen gaan 5000 Joodse jongeren op 19 mei de opening van de Burma Road naspelen. Op 10 juni 1948 slaagden Israëlische troepen erin het Jordaanse beleg om Jeruzalem te doorbreken en konden de inwoners van de stad eindelijk van voedsel en wapens worden voorzien.

Tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog werd bij Latrun, 15 km ten westen van Jeruzalem, zwaar gevochten om de toegangswegen naar Jeruzalem. Het Israëlische leger wist een doorbraak te forceren en legde een tijdelijke weg aan. Op maandag 19 mei, de dag waarop de oprichting in 1941 wordt herdacht van de Palmach, de keurtroepen van de Joodse ondergrondse verzetsbeweging Haganah http://www.hagana.co.il/, wordt deze historische gebeurtenis ‘nagespeeld’ met een wandeling over de Burma Road, waarbij veteranen die bij de gevechten betrokken waren, hun verhalen zullen vertellen. De mars, die georganiseerd wordt in het kader van het Masa-project, eindigt in Latrun.

Het Zionistisch getinte Masa-project is een onderneming van de Jewish Agency en de Israëlische regering om Joodse jongeren kennis te laten maken met hun wortels in Eretz Israël. Het initiatief voor Masa werd in 2004 genomen door de voormalige premier Ariël Sharon, die zich grote zorgen maakte over de toenemende assimilatie van Joden buiten Israël en de steeds grotere verwijdering van het Jodendom als gevolg daarvan.

Op dit moment verblijven ca. 7000 Joodse jongeren van 18-30 jaar in Israël op kosten van Masa. Tijdens hun verblijf, dat maximaal 1 jaar duurt, leren ze Hebreeuws en maken ze op alle mogelijke manieren kennis met de Israëlische historie en cultuur. Ze worden betrokken bij allerlei projecten binnen de gemeenschap waar ze wonen en doen vrijwilligerswerk voor en met bejaarden en jongeren.

De organisatie hoopt dat velen van de deelnemers op grond van hun ervaringen zullen besluiten alija te maken. Bovendien blijken Joodse jongeren die deze intense Israël-ervaring achter de rug hebben, een sterker Joods idententeitsgevoel te ontwikkelen en eerder te kiezen voor een Joods huwelijk. Wie niet definitief in Israël gaat wonen keert naar het eigen land terug met een positief beeld van Israël. Door de verhalen van deze ‘ambassadeurs’ voelen steeds meer Joodse jongeren in de diaspora zich aangetrokken tot Israël, en zeker tot het idee er een tijdlang intensief mee in aanraking te komen. Naar verwachting zullen in 2008 ca. 20.000 jongeren tot het project worden toegelaten.

Links:
www.jpost.com
www.masaisrael.org

Advertentie (4)