Desondanks werd de zaak hoog opgenomen. De kerk neemt in het christendom een belangrijke plaats in. Christenen geloven dat op de plaats waar de kerk is gebouwd, de aartsengel Gabriël de geboorte van Jezus aankondigde aan zijn moeder Maria. Latijns aartsbisschop Michel Sabbah, een katholiek leider in Israël, zei dat het Vaticaan de gebeurtenissen in Nazareth op de voet volgt.
Jossi Beilin, voorzitter van de Meretz partij, spoedde zich naar Nazareth om het incident te bespreken met het katholieke leiderschap in Israël. Ook sprak Beilin met de burgemeester van de stad, Ramez Jiraisi, om hem te prijzen voor zijn aandeel in het bewaren van de kalmte. Amir Peretz, voorzitter van de Arbeiderspartij, volgde Beilins voorbeeld en sprak met leiders van de christelijke gemeenschap. Hij riep op tot een zware straf voor de Habibi’s: “Zelfs als het gaat om een gestoorde familie, dan nog moeten ze hard aangepakt worden, om een boodschap uit te zenden aan alle gestoorden: dat ze hun gestoordheid niet tentoon moeten spreiden op heilige plaatsen.”
Verschillende Palestijnen en Israëlische Arabieren spraken hun afschuw over het incident uit. Een greep uit de reacties:
Shuweiki Hatib, voorzitter van de Higher Israëli Arab Monitoring Committee: “Het Arabische publiek kan dergelijke klappen niet incasseren, en we waarschuwen de leiders van de staat dat zo’n poging de Arabische gemeenschap te schaden niet meer mag voorkomen.”
Ahmed Tibi, lid van de Knesset: “Waarom steekt een Joodse extremist als hij gek wordt een moskee in brand of blaast hij een kerk op? Deze gestoordheid komt voort uit racisme en haat jegens Arabieren, zowel moslims en christenen.”
Ismail Haniye, beoogd Palestijns premier voor Hamas: “Dit is het resultaat van een haatcultuur die Israël zi