De kinderpagina’s die Rabbijn Ies Vorst schreef vooor Hakehilla, het maandblad van de Joodse Gemeente Amsterdam, verschijnen rond de joodse feestdagen ook op joods.nl. Deze week is het Poeriem, en daarover heeft het Poeriemvrouwtje, feestfiguur van het Joodse jaar, weer heel wat te vertellen! Vandaag: alles over de oren van Haman!
INHOUD POERIEMVROUWTJE – POERIEM 2005
|
HET POERIEMVROUWTJE EN HAAR RECEPT VOOR HAMANSOREN
Dag lieve kinderen!
Wat dom van mij om dat te vergeten. Want ik zou geen PoeriemVrouwtje
zijn als ik jullie geen Poeriemrecept zou geven. Van Hamansoren
natuurlijk. Hier is het.
Je neemt of leent:
- 4 eieren
- een half kopje lauw water
- 5 gram zout
- poedersuiker
- 500 gram bloem
Over de bloem eerst nog een paar Poeriemvragen:
- is paardebloem geschikt voor
het bakken van Hamansoren? Ter herinnering aan het paard dat Haman met
Mordechai erop door de stad moest leiden… - worden Hamansoren bij gebruik van boterbloem melkkost?
- Haman had het altijd over ‘gladde joden’. Zou bloem van gladiolen dan niet heel toepasselijk zijn?!
Na deze onzinnige bloemvragen gaan we serieus aan de slag:
- je neemt een diepe kom en doet de bloem erin
- je klopt de eieren
- je doet de eieren en het water bij de bloem. Strooi het zout erbij
- nu moet je het mengsel heel goed kneden
- maak van het deeg 8-10 balletjes
- laat de balletjes een uurtje liggen
- rol de balletjes heel dun uit tot dunne flensjes
- bak deze in frituurolie
- haal de oren uit de pan en laat ze uitlekken
Daarna: smullen maar, met of zonder poedersuiker erover.
Beracha – lofzegging: Boree mienee mezonot.
Smakelijk, hè?! Maar toch nog even twee rare vragen: