Israël gaat het immigratietempo opvoeren om de resterende 20.000 leden van de Falasha Mura in Ethiopie tegen eind 2007 binnen haar landsgrenzen te hebben. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken verkeren de joden in Ethiopie in moeilijke en soms gevaarlijke levensomstandigheden.
Ethiopische immigranten demonstreerden tijdens de parlementszitting waarbij Sharon de kwestie besprak. De immigranten eisten dat zij zich met hun familieleden kunnen verenigen.
Volgens het besluit zal vanaf juni de maandelijkse immigratiequota van 300 naar 600 worden verdubbeld. Immigratie van deze Ethiopiers, de Falasha Mura, heeft in Israël verhitte discussies teweeggebracht. Terwijl de Ethiopische Joden sterke banden hebben met het Jodendom die teruggaan tot meer dan 2000 jaar gelden, werden de Falasha Mura in de 19de eeuw gedwongen zich tot het Christendom te bekeren. Maar ze zeggen hun oorspronkelijke godsdienst volledig te omarmen.
Skeptici, met inbegrip van sommigen binnen de Ethiopische immigrantengemeenschap, zeggen dat minstens enkelen van de 20.000 bedriegers zijn; zij zouden het Falasha Mura label alleen maar gebruiken om aan hun straatarme land te ontsnappen. De Jewish Agency (semi- overheidsorganisatie dat immigratiezaken behartigt) voorzitter Salai noemt deze bewering “lelijk.” Hij vertelde de Associated Press dat de potentiele immigranten allemaal voldoen aan de criteria zoals die door de Israëlische overheid zijn opgesteld.
Sinds 1991, hebben de leden van de Falasha Mura hun leefgemeenschappen verlaten en zitten nu in verblijskampen in de Ethiopische hoodstad Addis Abbeba. De leefomstandigheden in het kamp zijn moeilijk, en de Ethiopische immigranten in Israël klagen over het leiden van hun verwanten.
De Falasha Mura claimen dat zij afstammen van Ethiopische joden die vanwege vervolgingen in de 19e eeuw werden gedwongen zich te bekeren tot het Christendom. Israël erkent hen niet als joods, en zij komen niet voor staatsburgerschap in aanmerking totdat zij een orthodox-joodse conversie ondergaan, een proces dat tot twee jaar duurt.
Bron: SeattlePi, 31 januari 2005