Besprekingen over bestemming van Venloos mikve

Als het aan de Venlose gemeente ligt wordt het onlangs opgegraven oeroude mikve verplaatst naar het Limburgs Museum. Het rituele badhuis wordt dan bezit van de provincie Limburg. De joodse gemeenshap wil dat het complex op de plek blijft waar het nu is zodat het eigendom blijft van de gemeente Venlo.


Er zijn plannen om de in Venlo aan de Havenkade gevonden mikwe (joods badhuis voor rituele reiniging) op te graven en vervolgens in te graven in het talud achter het Limburgs Museum. De architecten Jeanne Deckers en Rob Kleuskens werken aan schetsen daarvoor.


Het mikwe, daterend van voor 1350, is de oudste rituele joodse wasplaats van Nederland en een van de oudste in Europa. Hij bestaat uit vier ruimten van mergel- en baksteen en beslaat een oppervlakte  van 8,5 bij 5,5 meter. Zie ook eerder berichtgeving in joods.nl over de vondst van het rituele bad.


Wethouder F. Wolters (CDA, Monumentenzorg) zegt dat hij volgende week de eerste gesprekken heeft om te komen tot een “brede en zware stichting” die zich over de toekomst van de mikwe moet buigen. Tot nu toe zijn er twee plekken voor de mikwe genoemd: onder een glasplaat op de Oude Markt, vlakbij de vindplaats, of bij het Limburgs Museum. ,,De stichting moet dat gaan uitzoeken en ook geld bijeen vinden voor een verplaatsing. Daar zijn miljoenen mee gemoeid. Je kunt dan denken aan subsidies, fondsen en sponsorbijdragen”, zegt Wolters. Persoonlijk heeft hij een voorkeur voor het Limburgs Museum als nieuwe plek voor de mikwe. ,,Daar heb je de meeste educatieve mogelijkheden. Ook qua beheer is het bij het museum makkelijker.” Als leden van de stichting denkt de wethouder aan vertegenwoordigers van de joodse gemeenschap, mensen uit het bedrijfsleven die daar deuren kunnen openen, en aan een historicus. ,,Misschien wil ik er ook zelf wel in gaan zitten als ik april volgend jaar als wethouder ophoud”, zegt Wolters.


H.Haanen, die als Venlonaar met een joodse achtergrond contacten met de wethouder heeft gehad, zegt dat als leden van de stichting gedacht wordt aan de Nederlandse opperrabbijn Jakobs en aan B.Wesley, voorzitter van de Nederlands-Israëlitische Hoofdsynagoge Limburg in Maastricht, waaronder de joodse gemeenschap van Venlo ressorteert. ,,Bovendien heeft Wesley als zakenman goede ingangen bij het bedrijfsleven om geld bijeen te krijgen”, zegt Haanen. ,,Ik schat dat een nieuwe plek voor de mikwe wel drie miljoen kost.” Volgens de Venlonaar heeft hij al ,,twee tot drie ton aan toezeggingen van sponsoren, in natura: materialen voor de ombouw van de mikwe.”


Haanen heeft inmiddels architecte Jeanne Deckers, die ook het Limburgs Museum ontwierp, en de Venlose architect Rob Kleuskens gevraagd schetsen te maken voor de mikwe bij het museum. ,,Beiden hebben te kennen gegeven dat gratis of tegen kostprijs te willen doen.” Deckers zegt ,,heel enthousiast te zijn, maar een echte opdracht van de te vormen stichting af te wachten”. Kleuskens zegt hetzelfde.


De twee architecten hebben samen ook een eerste gesprek gehad en zijn beiden tot de conclusie gekomen dat het een goed idee zou zijn om de mikwe in te graven in het talud achter het Limburgs Museum. ,,Nu zit de mikwe immers ook half onder de grond”, zegt Kleuskens. Museumdirecteur J. Schatorjee zegt af te wachten. Hij heeft zich van meet af aan een voorstander getoond van een aparte ruimte voor de mikwe bij het Limburgs Museum. ,,Ik heb bij het Joods Museum van Daniel Libeskind in Berlijn gezien hoe mooi zoiets kan zijn.”


Bron: deLimburger, 5 januari 2005


<

Advertentie (4)