Een ivoren granaatappel waarvan tot vrijdag werd werd gedacht dat het werd gedragen door de hoge priester in de eerste Tempel wordt niet meer tentoongesteld in het Israël Museum. Het reliek blijkt vals te zijn.
Israëlische experts hebben ontdekt dat het object uit de 13e of 14e eeuw na de gewone jaartelling afkomstig is en niet uit de 8e eeuw voor het begin van de gewone jaartelling. De inscriptie in antiek Hebreeuws schrift, destijds aangevoerd als het bewijs dat het voorwerp authentiek was, blijkt bij nader inzien veel later te zijn aangebracht.
De kleine granaatappel meet 4,3 bij 2,1 centimeter en is uit een stuk ivoor gesneden. De inscriptie luidt: “Behorende tot de tempel van de Heer, heilig voor priesters'”. Er werd van uitgegaan dat het reliek was gedragen door aan de tempel van koning Salomo verbonden priesters.
Het museum kocht het voorwerp in 1988 voor ongeveer een half miljoen dollar van een onbekende eigenaar. De granaatappel zou in 1979 voor het eerst in een antiekwinkel in Jeruzalem zijn opgedoken. Het verscheen in 1985 op een tentoonstelling van joods-christelijke voorwerpen in Parijs en verdween toen weer.
Koning Salomo bouwde de eerste joodse tempel. Hij liet het gebouw decoreren met goud, zijde, ivoor en andere kostbare stoffen. De tempel werd in 587 voor Christus verwoest door het Babylonische leger. Er zijn geen overblijfselen bekend.
Bron: UtrechtsNieuwsblad, 27 december 2004 Betekenis granaatappel
Religieuze betekenis granaatappel
De Tora beschrijft Israël als volgt:
‘A land of wheat, and barley, and vines, and fig trees, and pomegranates; a land of oil olive, and honey’ (meaning here dates); [Deuteronomy 8:8]. De granaatappel is 1 van de 7 heilige vruchten van het beloofde land . Deze vruchten geven elk een beeld van Israël: de vijgenboom, het beeld van de Thora, waarvan men iedere dag een beetje plukt. De olijfboom geeft pas na vele jaren over-vloedig vrucht, zo zal ook Israël pas zijn opbrengst geven op het laatste moment. De granaatappel heeft vanwege de vele zaden, ook de betekenis van vruchtbaarheid. Koperen granaatappels sierden de zuilen van de tempel. Granaatappels sierden ook het kleed van de hogepriester [Bron: collections].
Rimmoniem
Het woord rimmoniem betekent letterlijk ‘granaatappels’. Het is ook de aanduiding van de versieringen aan de boveneinden van de ‘levensbomen’ (De twee houten stokken waaraan de torarol is bestigd) van de toratol, kennelijk oorspronkelijk in (of met) de vorm van granaatappels, maar nu meestal in de vorm van een zilveren torentje met een aantal klokjes, die als de tora wordt gedragen gaan klingelen en de gewijde aandacht vragen [Bron: kerkenisrael].