Uit documenten die Josef Mengele, de medische nazibeul van Auschwitz, op het einde van zijn leven heeft geschreven blijkt dat hij nooit spijt heeft gehad van zijn daden. De Braziliaanse krant Folha de Sao Paolo publiceerde de afgelopen dagen uittreksels uit archiefmateriaal van de federale politie van Sao Paulo, de plaats waar Mengele zich de laatste jaren onder valse identeit verbleef.
Mengele woonde in Sao Paulo tot hij in 1979 verdronk op een strand van Bertioga. De documenten uit het dagboek van de nazibeul werden door de Braziliaanse politie in 1985 in beslag genomen en nooit eerder openbaar gemaakt. In de Braziliaanse nationale politieacademie wordt een permanente tentoonstelling ingericht van archieven en persoonlijke bezittingen van Mengele.
Mengele betreurt dat Albert Speer (1905-1981), de officiele nazi-architect, in aantekeningen van 1976 berouw toont. "Hij verlaagt zich door te tonen dat hij berouw heeft, het is erbarmelijk", schreef Mengele volgens de vertaling van de passage die de krant publiceerde. De meeste van de documenten zijn brieven die Mengele zond naar een vriend met de naam Wolfgang Gerhard, wiens identiteit hij overnam gedurende de laatste veertien jaren van zijn leven.
Mengele leidde van 1943 tot 1945 de medische dienst van het concentratiekamp van Auschwitz. Hij voerde er proeven uit op de gevangenen. Mengele gebruikte duizenden kampgevangenen als cavia’s voor pseudo-wetenschappelijke experimenten. Duizenden mensen kwamen daarbij om, onder wie kinderen en bejaarden. In 1948 vluchtte Mengele vanuit Duitsland naar Argentinie. Daarna leefde hij in Paraguay en vanaf 1960 in Brazilie.
In een van de brieven beschrijft Mengele de kanker van zijn vrouw en zijn financiele moeilijkheden, waardoor hij in 1974 genoodzaakt was zijn flat in Sao Paulo te verkopen om zwijggeld te betalen aan mensen die zijn ware identiteit kenden. De brieven tonen aan dat Mengele in 1974 van plan was naar Oostenrijk af te reizen maar dat hij er het geld niet voor had. Ook schreef hij over de ‘weinig aangename’ effecten van de vermenging van rassen in diverse landen.
Bron: o.a. De Standaard, 23 november 2004