Bij het begin van de islamitische vastenmaand Ramadan wenst het bestuur van Stichting Maimon voor Marokkaans-joodse Cultuur in Nederland en een goed vasten.
Voorzitter Sami Kaspi zegt daarover: ‘Tijdens mijn jeugd in Marokko wensten alle buren elkaar een goede vastenmaand. Moslims in Marokko ontvingen ook altijd een gelukswens voor de Ramadan van hun joodse buren. In mijn geboorteland leven moslims en joden in vrede en harmonie samen, dat wil ik in jongeren in Nederland ook leren. Het is belangrijk dat zij dat weten zodat zij minder vooroordelen over elkaar hebben."
Tijdens de Ramadan staat de relatie van de moslim met zijn medemensen en zijn relatie met de Eeuwige centraal. De vastenmaand is een van de vijf belangrijkste pijlers voor de godsdienstige overtuiging voor de islamieten. Daarover willen Sami Kaspi en Simon Bornstein van Stichting Maimon praten. Op tal van scholen in het land zijn zij uitgenodigd om te vertellen over de verhoudingen goede band tussen moslims en joden in Marokko. ‘Dat moet hier ook kunnen’, aldus Kaspi. Soms wordt hij zelfs door scholieren gebeld die hem uitnodigen op school te komen spreken, vaak bij een Iftarmaaltijd (het verbreken van het vasten) voor de leerlingen. Jongeren zijn meestal verbaasd te horen hoeveel de joodse tradities lijken op die van henzelf. Een mooi voorbeeld daarvan is dat de tijd die de joodse kalender Loeach aangeeft waarop voor de joden de sjabbat begint, vrijwel tot op de minuut nauwkeurig ook het moment is waarop moslims ‘s avonds de maaltijd beginnen.
Kaspi eindigt zijn voordracht meestal met de traditionele wens: een goede Ramadan, Ramadan Mabroek!