Het opperrabbinaat in Israël heeft besloten de kasjroet certificaten te verbieden die geldig zijn gedurende de werkweek maar niet op sjabbat. Dit stelde restaurants in de gelegenheid op weekdagen koosjer eten te serveren en ook op sjabbat open te zijn.
Door het 6-daagse certificaat werden veel restaurant bezoekers in
verwarring gebracht en dachten dat ze in een koosjer restaurant aten.
Echter voedsel dat op sjabbat klaargemaakt is, is niet koosjer.
Restaurants zijn nu bang dat veel religieuze toeristen zullen
wegblijven.
Volgens rabbijn Shlomo Didi, de rabbijn die 15 jaar geleden het eerste
6-daagse certificaat uitgaf, zijn er geen halachische aanwijzingen dat
servies en bestek “on” koosjer wordt als er op sjabbat klaargemaakt
eten
op geserveerd wordt. Vaak kiezen restaurants toch een apart servies
voor de doordeweekse dagen en een speciaal servies voor de zaterdag.
Daarom ziet Didi geen bezwaren om de certificaten uit te geven.
In 2001 zijn alle rabbijnen gevraagd om geen 6-daagse certificaten meer
uit te geven. Niet alle rabbijnen hebben aan dit verzoek gehoor
gegeven. Het opperrabbinaat heeft nu de uitgegeven certificaten
ongeldig verklaard en het verstrekken ervan verboden. “Schendingen van de sjabbat vinden
nu eenmaal plaats. Je kunt er beter mee leren omgaan en de problemen proberen op te
lossen in plaats van te doen alsof het niet bestaat en er voor weg te
lopen”, reageert rabbijn Didi op het besluit.
Bron: Haaretz