Een blijvende band? is een vervolg op het in 2001 verschenen boek De joden in Nederland anno 2000, waarvan Marlene de Vries mederedacteur en ?auteur was. Terwijl De joden in Nederland anno 2000 vooral een cijfermatig inzicht geeft in verschillende sociale, culturele, religieuze en demografische aspecten van de joden in Nederland, worden in Een blijvende band? mensen van vlees en bloed voor het voetlicht gebracht en wordt een levensecht beeld van hen geschetst.
In dit boek gaat het om de vraag op welke wijze niet-religieuze joden met het jodendom zijn verbonden en hoe hun band ontstaat. Welke rol speelt de genoten opvoeding hierin en welke andere factoren zijn van invloed? Wat dragen niet-religieuze joden in joods opzicht zelf over op hun kinderen? Welke potentieel draagt deze joodse binding in zich voor de toekomst?
Dit zijn de vragen die Marlene de Vries in dit boek stelt aan dertig niet-religieuze, na de oorlog geboren joden. Op sprankelende en meeslepende wijze vertellen zij openhartig hun verhalen. Hiermee geven zij inzicht in de gevoelens en overwegingen die aan hun binding ten grondslag liggen.
Hun verhalen gaan over assimilatie, maar ook over de pogingen om het joodse erfgoed althans gedeeltelijk te bewaren en aan hun kinderen door te geven; over de invloed van een dierbare, en soms ook conflictueuze of beklemmende ?joodse sfeer? vroeger thuis, maar ook over de wens om ten volle aan het niet-joodse leven deel te nemen en hun kinderen daarop toe te rusten; over de invloed van de Tweede Wereldoorlog op hun familie; over Israël, over de felbekritiseerde orthodoxie en over de invloed van toenemend antisemitisme.
De vraag is of de band met het jodendom van deze niet-religieuze joden voldoende is om op termijn te blijven voortbestaan. Is het een blijvende band?
Marlene de Vries: Een blijvende band? Niet-religieuze joden en hun binding aan het jodendom
Amsterdam: Uitgeverij Het Spinhuis, 2004
ISBN 90 5589 221 1
? 19,50
Marlene de Vries is socioloog en verbonden aan het Instituut voor Migratie- en Etnische Studies (IMES) van de Universiteit van Amsterdam. Zij was mederedacteur en -auteur van De joden in Nederland anno 2000. Demografisch profiel en binding aan het jodendom (ISBN 90 5260 001 5, Aksant 2001).