Een Israëlische wijnboer laat zich niet verstoren door de onrust in het land, hij zorgt voor zijn wijngaarden.
Je zou denken dat optimisme in Israël dezer dagen ver te zoeken is: de
economie strompelt voort, het conflict met de Palestijnen doet zijn
invloed voortdurend gelden in het dagelijks leven en nu is er ook nog
het kanongebulder van de oorlog in Irak dat de regio op haar
grondvesten doet sidderen.
Desondanks gaat het werk bij de Golan Wineries door alsof er niets aan
de hand is. De Yarden-wijnen, de beste die de Golan-wijnbouw
voortbrengt, worden over de hele wereld geëxporteerd. Er worden
voortdurend nieuwe wijnstokken aangeplant, nieuwe wijnen worden gemaakt
van wijngaarden op grond waarvan het bezit sinds de zesdaagse oorlog
van 1967 tot op de dag van vandaag door Syrië wordt betwist. De
wijngaard in Katzrin hoopt de export naar de Verenigde Staten (nu nog
30.000 vaten per jaar) binnen drie jaar te verdubbelen, vertelt
opperwijnmaker Victor Schoenfeld.
Victor Schoenfeld, gediplomeerd vinoloog, groeide op in Amerika, op het
Palos Verdes, CA schiereiland. Hij straalt onverwoestbaar optimisme
uit, vol vertrouwen in de toekomstmogelijkheden van de Yarden wijnen.
Het leven als wijnmaker op de Golan Hoogvlakte, ver van de Palestijnse
bevolking op de Westbank en in Gaza, lacht hem toe. “Als we niet naar
het nieuws zouden luisteren of kranten zouden lezen zouden we geen idee
hebben wat er in de rest van het land gebeurt. Ons dagelijks leven
wordt er niet door beïvloed. Dat wil overigens niet zeggen dat onze
afzetmarkt er geen last van heeft.
Schoenfeld keurt een wijnDe restaurants in Israël hebben het vreselijk
moeilijk en het toerisme is op sterven na dood. Maar toch hebben we
onze afzet binnen Israël met 10% omhoog weten te krijgen in de
afgelopen twee jaar.”De oorlog in Irak lijkt nauwelijks invloed te
hebben op de dagelijkse gang van zaken in de wijnmakerij. “Er is bij
ons niets verander”, vertelt Schoenfeld, “behalve dat de meeste mensen
nu een gasmasker in de achterbak van hun auto hebben liggen, voor het
geval dà t. Aan de noordgrens van het land is men wel wat gespannen, uit
angst dat Hezbollah raketten zal afschieten, maar die komen niet
terecht op de Golan.
Schoenfeld (39) kwam in 1991 in dienst bij de Golan Winery, na
succesvolle dienstverbanden bij diverse Californische wijnmakerijen.
Sindsdien is het grondgebied van de Golan Winery wijngaarden van 350 ha
uitgegroeid tot bijna 1500 ha, verdeeld over twaalf wijngaarden. Van
300 ha daarvan zullen dit jaar voor het eerst druiven worden geoogst.
Er is een experimentele wijnmakerij opgezet en er worden nu ook druiven
volgens organische methode verbouwd.
De wijngaarden liggen verspreid over een groot gebied dat zich
uitstrekt van de noordelijke heuvels bij het meer van Kinneret tot aan
de voet van de besneeuwde top van Mount Hermon. Sommige liggen op 350 m
boven de zeespiegel, andere op bijna 1400 meter hoogte, waar de
temperatuur koel is en het zonlicht heel intens. “Israël ligt eigenlijk
te ver naar het zuiden voor de productie van echt grandioze
wijndruiven”, legt Schoenfeld uit, “daarom gaan we de hoogte in.”
Een wijngaard aan de voet van Mount Hermon. Juist de ligging van de
Golanhoogte maakt dat daar de meest veelbelovende van de vijf
wijnbouwgebieden in Israël. Er is een groot verschil met de wijndruiven
uit de wijngaarden aan de kust: de wijndruiven op de hoger gelegen
hellingen hebben een hogere zuurgraag, een eerste vereiste voor een
uitgebalanceerde, elegante wijn.
Israël gaat er prat op dat op haar grondgebied de oudst bekende
wijnbouw plaatsvond. In het Oude Testament wordt de druif als één van
de zeven gezegende vruchtensoorten genoemd. In de 7e eeuw kwam de
wijnproductie tot stilstand, toen de Islam vaste voet aan de grond
kreeg in het gebied, en werd pas aan het eind van de jaren ’80 van de
19e eeuw hervat, toen Baron Edmond de Rothschild (die zijn faam
vestigde me