Joodse reggae zanger geweigerd op festival

F120308KG90-635x357Onder druk van de BDS beweging voelde het Spaanse Rototom Sunsplash Reggae Festival zich genoodzaakt om de uitnodiging van de Amerikaans Joodse artiest Matisyahu in te trekken. 

De organisatie van het Spaanse reggae festival eiste van de Amerikaanse zanger dat hij Palestina zou steunen en erkennen. Ze trokken zijn uitnodiging in en annuleerden zijn optreden toen hij dit weigerde. Dat meldt de Spaanse krant El Pais.

In een verklaring op Facebook stelde de organisatie dat de beslissing voortkwam uit de “gevoeligheid die het festival voelt ten aanzien van Palestina, haar inwoners en de bezetting van haar land door Israel”.

De locale BDS activisten juichten het besluit van de organisatie toe. Ze vonden het een wijs besluit om de Joodse zanger te weigeren, omdat hij als “Zionist” een “apartheidsstaat die zich schuldig maakt aan etnische zuivering”, steunt.

Opgegroeid in reconstructivistisch Joods milieu, sluit Matisyahu zich in 2001 aan bij de chassidische Chabad beweging. In 2004 breekt hij internationaal door als reggae zanger, compleet met baard, keppel en chassidische kleding. In 2007 breekt de Joodse zanger met Chabad. Matisyahu is afkomstig uit de Verenigde Sstaten. Hij heeft niet de Israelische nationaliteit.

Screen Shot 2015-08-17 at 23.32.44

Advertentie (4)