Joden ontvluchten Turkije na intimidatie

Geweld en bedreigingen veroorzaken een Joodse exodus uit Turkije. Joden voelen zich steeds onveiliger in het overwegend door soennitische moslims bevolkte land.

Dit beweerde de Turks-Joodse zakenman Mois Gabay onlangs in het blad Şalom, schrijft Hürriyet Daily News. “We kampen dagelijks met bedreigingen, aanvallen en intimidatie”, aldus Gabay. “De hoop verdwijnt.”

sticker don't worry be jewish jewishid.nlHij vroeg zich af of er een “Hrant in ons midden” moet worden doodgeschoten “voordat de overheid, de oppositie, de samenleving, juristen en onze buren dit zien?” De Jood verwees met zijn opmerking naar de in 2007 vermoorde Armeens-Turkse journalist Hrant Dink.

Volgens Gabay wil 37 procent van de Joodse scholieren in Turkije naar het buitenland om hoger onderwijs te volgen. Ook jonge zakenmensen zouden in toenemende mate emigratie overwegen.

sticker Davidsster vuist Amsterdam 2013 Israel fist

Sommige nationalistische en islamistische Turkse politici neigen ertoe de Joodse onderdanen verantwoordelijk te stellen voor acties van het Israëlische leger in Gaza.

Bron: Poliziek / DF

 

Advertentie (4)